Haber

Sıtma aşısının yaygınlaşmasıyla birlikte Afrika'da yaklaşık 10.000 çocuk aşılandı

09 Şubat 2024

 

RTS,S sıtma aşısının, bu yıl uygulamaya konmasından bu yana Burkina Faso ve Kamerun'da yaklaşık 10.000 çocuğa aşı yapıldı. Bu yıl birçok Afrika ülkesinde daha yaygın bir sıtma aşısı kullanıma sunulacaktır. Kamerun, sıtma aşısı pilot programının dışında bunu yapan ilk ülke oldu.

 

Kamerun bu aşı uygulamasını 22 Ocak 2024 tarihinde başlattı. Aşı, ülkenin 10 bölgesindeki 42 sağlık bölgesinde 500'den fazla kamu ve özel sağlık tesisinde ulusal rutin aşılama programına entegre edilmektedir.

 

Burkina Faso, aşıyı 5 Şubat'ta uygulamaya koyarak bölgede aşılamayı başlatan son ülke oldu. Oyunun kurallarını değiştiren aşı, hastalığı önlemek ve yükünü azaltmak için mevcut sıtma kontrol önlemlerini tamamlamaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Sıtma, bölgemizin karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri. Sıtma aşısının daha geniş çapta kullanıma sunulması, bu ölümcül hastalığa karşı mücadeleyi ilerletmede önemli bir kilometre taşına işaret ediyor”, "Tüm çocukların bu önlenebilir hastalığın yıkıcı etkilerinden korunmasını sağlamak için ülkeleri desteklemeye kararlıyız." dedi.

 

Aşının iki ülkede kullanıma sunulması, DSÖ Afrika Bölge Ofisi'nin Afrika'da Hızlandırılmış Sıtma Aşılarının Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması (AMVIRA) tarafından yürütülen büyük bir girişimin başlangıcını işaret ediyor.

 

AMVIRA, iki sıtma aşısının (RTS,S ve R21) 2024 yılında Afrika bölgesindeki 19 ülkenin[1] rutin aşılama programlarına dahil edilmesinin planlanmasından sonra geliştirildi. AMVIRA aracılığıyla; DSÖ, Afrika'da sıtma aşılarını etkili ve verimli bir şekilde tanıtma ve yaygınlaştırma çabalarında ülkelere en ileri teknoloji desteği sağlayacaktır. Girişim ayrıca UNICEF, GAVI, Aşı İttifakı ve diğer ortaklarla koordinasyonu da güçlendirmektedir.

 

Ülkelerdeki tanıtımın sorunsuz bir giriş ile başlaması, toplumun anlaması ve kabulü ve güçlendirilmiş lojistik sağlayarak ülkeleri desteklemek amacıyla DSÖ, Burkina Faso ile birlikte Kamerun'daki 10 bölgenin tamamında aşılama, veri bilimi ve iletişim alanlarında çalışmak üzere 69 uzman görevlendirdi.

 

DSÖ, ulusal aşılama politikası ve kılavuzları gibi kapsamlı hazırlıklar oluşturmak, yeni aşıyı diğer aşıların teslimat programına ve sağlık müdahalelerine entegre etmek, operasyonel bir yaygınlaştırma planı geliştirmek, sağlık çalışanlarının eğitimi, altyapıya, teknik yatırımlara yatırım yapmak için ülkelerle birlikte çalışmaktadır. Kapasite, aşı depolama, toplum katılımı ve talep yaratma ve kaliteli aşı dağıtımını sağlamak için sürecin biçimlendirici denetiminin, izlenmesinin ve değerlendirilmesinin sağlanmaktadır.

 

Sıtma aşısının kullanıma sunulması uygun olan tüm ülkelere yayıldıkça, DSÖ uzmanların ihtiyaç duyulan yerlerde görevlendirilmesini sağlamaya, ilerlemeyi izlemek, zorlukları tespit etmek ve gerektiğinde zamanında müdahaleleri kolaylaştırmak için sağlam izleme ve değerlendirme mekanizmaları uygulamaya devam edecektir. Kamerun ve Burkina Faso'da tanık olunan etkili stratejiler belgelenmekte ve aşılar hazırlanırken ve bunlar piyasaya sürülürken diğer ülkelerle paylaşılacaktır.

 

Sıtma yükü, 2022'de küresel sıtma vakalarının yaklaşık %94'ünü ve buna bağlı ölümlerin %95'ini oluşturan Afrika kıtasında en yüksek düzeydedir. 2022'de dünya çapında 249 milyon sıtma vakası yaşanmıştır ve sonucunda bu 608.000 ölüme yol açmıştır. Bu ölümlerin %77'si çoğunlukla Afrika'da olmak üzere 5 yaşın altındaki çocuklardı.

 

[1] Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gana, Kenya, Liberya, Malavi, Nijer, Sierra Leone, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Fildişi Sahili, Gine, Mozambik, Nijerya ve Güney Sudan

 

Ref: https://www.afro.who.int/news/nearly-10-000-children-vaccinated-malaria-vaccine-rollout-africa-expands